|

NAJPIĘKNIEJSZY STÓŁ WALENTYNKOWY.

Nakrywanie stołu może być sztuką i świetną zabawą. Planowanie kolacji czy obiadu nie powinno kończyć się na samym gotowaniu. Aranżacja stołu, czyli dobór zastawy, sztućców czy elementów dekoracyjnych jest równie ważnym elementem. Wszystko musi ze sobą współgrać, tworzyć jedną całość, która zachwyci najpierw oko a potem podniebienie.

28 lutego odbył się szkolny konkurs na NAJPIĘKNIEJSZY STÓŁ WALENTYNKOWY. Do konkursu przystąpiło 19 uczniów drugiej klasy technik żywienia i usług gastronomicznych. Każdy zespół składał się z 2 lub 3 uczniów. Zadanie polegało na przygotowaniu Stołu Walentynkowego tzn: bielizny stołowej, zastawy stołowej, dekoracji i menu na kolację walentynkową dla dwóch osób.
Celem konkursu było:

  • zainteresowanie uczniów odpowiednim doborem kolorystyki nakrycia stołu na daną uroczystość
  • odpowiednie dobranie zastawy stołowej i sztućców do skomponowanego uroczystego menu
  • rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości poprzez prezentację stołów
  • rozwijanie kreatywnego myślenia
  • upowszechnienie wzorów estetycznego i dekoracyjnego nakrywania stołów
  • wzbudzenie wśród młodzieży poczucia estetyki
    Umiejętności i pomysłowość uczniów była różna. Każdy stół miał swój charakter i akcenty wskazujące na rodzaj święta do którego był przygotowany. Każdy zespół chciał jak najlepiej wypaść przed jury oraz przed swoimi kolegami i koleżankami.
    Jury oceniało następujące elementy:
  • prawidłowy dobór zastawy stołowej do menu
  • ułożenie zastawy zgodnie z przyjętymi zasadami
  • zgodność z tematyką
  • zastosowanie i oryginalność nietypowych dekoracji
  • oryginalny dobór kolorystyki do okoliczności nakrycia stołu

Spośród wszystkich 9 nakrytych i udekorowanych stołów przyznano następujące miejsca na podium:
1 miejsce – Oliwia Wilczyńska i Julia Kumke
2 miejsce – Nikola Rudnicka i Julia Szpilska
3 miejsce – Julia Gabarkiewicz i Zuzanna Sielewicz

Dziękuję wszystkim uczestnikom za inicjatywę i pomysłowość.
Sylwia Białobrzycka

Podobne wpisy