|

Rarytas Lubuski w kuchni – Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego

Pobrano z: Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego

✅ Prezentujemy czwarty, ostatni w tym roku film z pokazu kulinarnego z cyklu „Rarytas Lubuski w kuchni”, który odbył się 6 listopada w Sulechowie – CKZiU Sulechów


Uczniowie wraz z Szefem kuchni Szymon Czerwiński przygotowywali dania na bazie 🪿gęsiny, 🦆 kaczki, owoców derenia i innych produktów regionalnych od naszych lubuskich producentów.

Pani Grażyna Dereń z Dereniówka” poprowadziła prelekcję na temat wartości odżywczych mięsa z gęsi, ich hodowli oraz o rodzinnym gospodarstwie, które prowadzi.Opowiedziała także o owocach derenia, które przygotowała i przywiozła uczniom. W końcu nazwisko zobowiązuje!

Co wspólnie przyrządziliśmy?
⭐ Uda kacze konfitowane w gęsim tłuszczu
⭐ Pasztet – smarowidło z gęsich i kaczych wątróbek z borowikami
⭐ Kanapkę z gęsiną, pikowanymi warzywami i boczkowym majonezem

Wspierajmy naszą lokalną gospodarkę – wybierając najlepsze produkty od regionalnych producentów!
Dziękujemy Szymonowi Czerwińskiemu za udział w naszym projekcie Rarytas lubuski w kuchni!

Dziękujemy naszym Producentom bez których nie mielibyśmy wspaniałych produktów do gotowania!

Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Zielonej Górze, Sklep Sezam w Droszkowie, Dereniówka”, Salcum-Fixum , Gościniec u Deców, Decowa Manufaktura, ANTERS Piekarnia-Cukiernia, Spod Hebelka, DAKdigitalart

Film zrealizowany przez RED Film Production
#kupujlokalnie
#wspieramlubuskichproducentow
#produktregionalny
#lubuskie

Więcej informacji na stronie: https://www.facebook.com/lcprzg

Podobne wpisy