Rarytas Lubuski w kuchni – Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego
Pobrano z: Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego
Prezentujemy czwarty, ostatni w tym roku film z pokazu kulinarnego z cyklu „Rarytas Lubuski w kuchni”, który odbył się 6 listopada w Sulechowie – CKZiU Sulechów
Uczniowie wraz z Szefem kuchni Szymon Czerwiński przygotowywali dania na bazie gęsiny, kaczki, owoców derenia i innych produktów regionalnych od naszych lubuskich producentów.
Pani Grażyna Dereń z Dereniówka” poprowadziła prelekcję na temat wartości odżywczych mięsa z gęsi, ich hodowli oraz o rodzinnym gospodarstwie, które prowadzi.Opowiedziała także o owocach derenia, które przygotowała i przywiozła uczniom. W końcu nazwisko zobowiązuje!
Co wspólnie przyrządziliśmy?
Uda kacze konfitowane w gęsim tłuszczu
Pasztet – smarowidło z gęsich i kaczych wątróbek z borowikami
Kanapkę z gęsiną, pikowanymi warzywami i boczkowym majonezem
Wspierajmy naszą lokalną gospodarkę – wybierając najlepsze produkty od regionalnych producentów!
Dziękujemy Szymonowi Czerwińskiemu za udział w naszym projekcie Rarytas lubuski w kuchni!
Dziękujemy naszym Producentom bez których nie mielibyśmy wspaniałych produktów do gotowania!
Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Zielonej Górze, Sklep Sezam w Droszkowie, Dereniówka”, Salcum-Fixum , Gościniec u Deców, Decowa Manufaktura, ANTERS Piekarnia-Cukiernia, Spod Hebelka, DAKdigitalart
Film zrealizowany przez RED Film Production
#kupujlokalnie
#wspieramlubuskichproducentow
#produktregionalny
#lubuskie
Więcej informacji na stronie: https://www.facebook.com/lcprzg