|

„RARYTAS LUBUSKI W KUCHNI – GĘSINA W ROLI GŁÓWNEJ”

6 -go listopada bieżącego roku w naszej szkole miało miejsce niecodzienne wydarzenie kulinarne. Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze zaprosiło do współpracy CKZiU w Sulechowie.
Wspólne przedsięwzięcie obejmowało:

  • podpisanie porozumienia o współpracy pomiędzy Lubuskim Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze reprezentowanym przez Martę Forszpaniak – p.o. Dyrektora a Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sulechowie reprezentowanym przez Dyrektora Jerzego Rozynka
  • wygłoszenie prelekcji na temat produktów regionalnych i gęsiny przez Panią Grażynę Dereń z Gospodarstwa Rolno-Agroturystycznego „Dereniówka” w Lubiechni Wielkiej, która z wielką pasją opowiadała o wartości odżywczej mięsa z gęsi, hodowanego we własnym gospodarstwie oraz o owocach derenia, które sama przygotowała i przywiozła na pokaz kulinarny z cyklu „Rarytas Lubuski w kuchni”
  • oraz warsztaty kulinarne poprowadzone przez szefa kuchni Pana Szymona Czerwińskiego, w których uczestniczyli uczniowie z klas II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką nauczycieli: Sylwii Białobrzyckiej i Urszuli Landyszkowskiej.
    Uczniowie przygotowali potrawy na bazie gęsiny, kaczki, owoców derenia i innych produktów regionalnych od lubuskich producentów:
  • „udka kacze konfitowane w gęsim tłuszczu”
  • „pasztet – smarowidło z gęsich i kaczych wątróbek z borowikami”
  • „kanapkę z gęsiną, pikowanymi warzywami i boczkowym majonezem”.
    Jesteśmy niezmiernie wdzięczni za to, że mogliśmy wziąć udział w takim projekcie. Młodzież jak zwykle ambitnie , z pasją i chęcią działania podeszła do wykonywania potraw. Po dzisiejszych warsztatach z pewnością wszyscy będą w swojej kuchni sięgać po produkty lokalne od lubuskich producentów, a przede wszystkim po smaczną i niedocenianą gęsinę.

Podobne wpisy