|

Kuchnia francuska- czyli ABC kuchni francuskiej.

12 marca w murach naszej szkoły zagościł Adam Lelewer, nasz absolwent technikum organizacji usług gastronomicznych. Adam obecnie jest szefem kuchni w restauracji Rządcówka w Ostoi Chobienice, uzyskał także m.in. tytuł laureata Hermesa Kulinarnego „Poradnika Restauratora” 2024 w kategorii Kucharz Młodego Pokolenia. Ma on ogromne doświadczenie zawodowe, które zdobywał w wielu restauracjach, pod okiem doskonałych szefów kuchni, tj. Dariusz Barański czy Artur Skotarczyk. Odbyte staże i praktyki we Francji umożliwiły mu przygotowanie warsztatów kulinarnych z kuchni francuskiej dla nauczycieli zawodu CKZiU w Sulechowie. Czujemy się bardzo zaszczyceni jego obecnością i chęcią podzielenia się zdobytą wiedzą. Dla nas nauczycieli jest to niesamowite uczucie, gdy nasi uczniowie oddają się swojej pasji i podążają drogą, którą to my im pokazaliśmy. Jesteśmy bardzo dumni i cieszymy się, że to teraz Adam mógł nam zaprezentować swój warsztat. Na szkoleniu wspólnie przygotowaliśmy następujące potrawy:

  • Vichysoisse (krem z pora i ziemniaka), chrupiące ziemniaki, olej szczypiorkowy,
  • Pithivier z łososia i szpinaku, ziemniaki Gratine i krem z naci pietruszki i szpinaku,
  • Pate a choux z kremem diplomat.

Efekt dań nas wszystkich zaskoczył. Smak, zapach, tekstura oraz sposób podania stworzyły piękną ucztę dla podniebienia. Przygotowane dania były kwintesencją cudownej i jakże ciekawej kuchni francuskiej. Cały warsztat odbył się w bardzo przyjemnej atmosferze, która pozwoliła także na chwile wspomnień dawnych lat. Jako wychowawca Adama mogę stwierdzić, że nadal jest to ten sam ambitny, zdolny i głodny wiedzy mężczyzna. Darzy on każdego człowieka ogromnym szacunkiem bez względu na pozycje.
Cóż to były za warsztaty! Jeszcze raz bardzo chcemy podziękować naszemu Mistrzowi oraz mamy nadzieję, że na tym jednym spotkaniu się nie skończy.
Adam, życzymy Ci dalszych zawodowych sukcesów i pamiętaj, że w murach Twojej dawnej szkoły jesteś zawsze mile widziany. 😊

Sylwia Białobrzycka

Podobne wpisy