W dniach 15 i 17 listopada 2021 roku w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sulechowie odbył się konkurs gastronomiczny: „Sposób na dynię”.

Celem konkursu było:
• zachęcenie do rozwijania umiejętności z zakresu sporządzania i ekspedycji wybranych potraw,
• rozbudzenie wrażliwości sensorycznej,
• podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego.

Do konkursu przystąpiło 16 uczniów z klas gastronomicznych, którzy mieli za zadanie przygotować potrawy konkursowe z dyni w ilości 2 porcji wraz z dodatkami. Poszczególni uczniowie wykonali:
1. Julianna Lesiuk 3TC – Deser z dyni
2. Dominika Mikołajczak 3TC – Risotto z dynią
3. Maja Brembor 3 TC – Babeczki dyniowe
4. Klaudia Nowak 3 TC – Risotto dyniowe
5. Agata Drzymała 3TC – Carbonara z dynią
6. Jagoda Jasiak 3TC – Pierogi z dynią
7. Roksana Szymczak 3 TC – Placuszki z dyni
8. Wiktoria Szymańczuk 3TC – Zapiekanka z dynią i kurczakiem
9. Oliwia Dzierżyńska i Oliwia Szydłowska 3 TC – Dyniowe kopytka
10. Karolina Figura i Amelia Biskup 3TEZ – Zapiekanka z dynią i makaronem
11. Julia Pełka i Aleksandra Bilińska 3 TEZ – Ciasto z dyni
12. Wiktoria Sołtys i Agata Naskręt 3TEZ – Placuszki z dyni z dipem czosnkowym
13. Wiktoria Moskaljuk 3 TEZ – Gnocchi z dyni

Wszystkie potrawy były bardzo smaczne i estetycznie podane, wiec komisja miała niezwykle trudne zadanie i po długich obradach przyznano miejsca na podium:
1 miejsce – Dominika Mikołajczak
2 miejsce – Wiktoria Moskaljuk
3 miejsce – Jagoda Jasiak i Julianna Lesiuk

Uczniów i pracowników naszej szkoły zachęcamy do skorzystania z przepisów i wykonania w domu przepysznych konkursowych potraw.

Organizator konkursu
Sylwia Białobrzycka