||

DZIEŃ OTWARTY ZACHODNIOPOMORSKIEGO UNIWERSYTETU TECHNOLOGICZNEGO W SZCZECINIE

Uczniowie CKZiU w Sulechowie skorzystali z zaproszenia, goszczącego w naszej szkole w ramach Targów Edukacji i Pracy, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie i w dniu 26 marca 2025 odwiedzili uczelnię w ramach Dni Otwartych ZUT. Była to idealna okazja, aby porozmawiać ze studentami i wykładowcami, zobaczyć uczelnię i poczuć wyjątkową atmosferę ZUT.
Młodzież z klas gastronomicznych i hotelarskich (V TC, IV TC, III TC, II TC) odwiedziła Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa. Pod kierunkiem wykładowców oraz studentów I i II stopnia nasi uczniowie przygotowali „Słodkie wypieki wyczarowane z warzyw” z niską zawartością cukru i dużą zawartością warzyw (muffinki pomidorowe i szpinakowe) oraz „papry-pączki” (Pączki z paprykarzem, czyli alternatywa dla słodkości na Tłusty Czwartek [WIDEO, ZDJĘCIA] – Region – Radio Szczecin), które są nowatorskim pomysłem pracowników Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego. Wytrawne pączki nadziewane paprykarzem to połączenie tradycji z innowacyjnością, zaskakują smakiem. Zamiast lukru, posypane są prażoną cebulą, co dodaje im wyjątkowego smaku. Uczniowie mieli również okazję uczestniczyć w wykładzie, którego tematem była skrobia i jej właściwości, a w szczególności temperatura jej kleikowania wykorzystywana przy zagęszczaniu potraw i nadawaniu im odpowiedniej tekstury podczas obróbki termicznej. Powyższe właściwości młodzież mogła zbadać za pomocą wiskozymetru – urządzenia służącego do pomiaru lepkości płynów.

ardzo dziękujemy pracownikom ZUT oraz studentom za pokazanie nam pracowni i przekazanie cennej wiedzy, a przede wszystkim za wspólne przygotowanie smacznych wypieków.

Młodzież i opiekunowie.

Podobne wpisy