„OWOCE W ROLI GŁÓWNEJ”

W bieżącym roku szkolnym uczniowie klasy I TC rozpoczęli swoją „podróż kulinarną” w naszej szkole, jednak pandemia i zdalne nauczanie sprawiły, że nie mieli możliwości sprawdzenia swoich zdolności i umiejętności podczas ćwiczeń praktycznych w pracowni, chętnie jednak uczestniczą w e – learning na MS Teams i wraz z nauczycielem wykonali już kilka potraw z warzyw. Na zakończenie jednostki modułowej „Sporządzanie potraw z warzyw i owoców” postanowili, że swoje umiejętności sprawdzą w klasowym e-konkursie „Owoce w roli głównej”, gdzie mieli możliwość wykonania zup, kompotów i kisieli owocowych. Komisja oceniła efekty pracy najmłodszych adeptów sztuki kulinarnej na podstawie dokumentacji zdjęciowej z etapów przebiegu pracy związanej z produkcją potrawy. Ze względu na brak możliwości dokonania oceny organoleptycznej potraw, komisja oceniała przede wszystkim trudność i pracochłonność ich wykonania i oczywiście efekt końcowy, uwzględniający prawidłowy sposób podania oraz dekoracji potrawy.

Największe uznanie komisji zdobyła zupa malinowo – truskawkowa z makaronem w wykonaniu Oliwii Kosińskiej, której przyznano I miejsce, Aleksandra Młynarczak za wykonanie dwuskładnikowego kompotu z jabłek i truskawek zdobyła II miejsce, laureatką III miejsca została Aleksandra Knop za wykonanie kompotu z jabłek. Ponadto komisja wyróżniła jeszcze trzy potrawy: dwa kompoty jabłkowe, które wykonały: Aleksandra Matus i Wiktoria Piękna oraz kisiel truskawkowy, który przygotowała Patrycja Kuryło.

I miejsce – Oliwia Kosińska – zupa malinowo – truskawkowa z makaronem


II miejsce – Aleksandra Młynarczak – dwuskładnikowy kompot z jabłek i truskawek


Wyróżnienie – kompot z jabłek

Wszystkim uczestnikom gratulujemy oraz życzymy powodzenia w rozwijaniu swoich kulinarnych marzeń.