W Europie Dzień Mózgu jest świętowany od 1998 roku. Celem tego dnia jest rozpowszechnianie wiedzy o funkcjonowaniu mózgu.

Jak dbać o nasz mózg?

1. Czy mózg jest ważny?

Mózg to główny organ w ciele człowieka, zarządza wszelkimi funkcjami naszego organizmu – od poruszania małym palcem, zarządzania pracą naszych narządów wewnętrznych po wyższe procesy psychiczne (kreatywność, mowa, myślenie, pamięć, uwaga, wyobraźnia, osobowość). Wszystkie te procesy wynikają z pracy mózgu, dlatego bardzo ważne jest, aby mógł on dobrze funkcjonować.

Zapewne już udało się Ci zauważyć, że jeśli “zarwiesz” noc – to myślenie idzie trudniej, pojawiają się zaburzenia koncentracji, wydłuża się czas reakcji (co jest bardzo istotne np. w czasie jazdy samochodem). Aby wykorzystywać swoje możliwości optymalnie – należy zadbać o kondycję tego ważnego organu.

2. Wspieranie i dbanie o mózg.

Swój mózg możesz wspierać i rozwijać, ale możesz także mu szkodzić.

Co prawda nie na wszystko masz wpływ i nie wszystko zależy od Ciebie, ale ważne abyś mu nie szkodził.

Dieta i odpoczynek to te działania, na które masz bezpośredni wpływ ty sam/sama.

Mózg stanowi stosunkowo niewielką część całkowitej masy ciała, gdyż zaledwie około 2%, waży średnio 1,4 kg. Pomimo niewielkich rozmiarów zużywa około 20% całej energii dostarczonej z pożywieniem. Drugą ważną sprawą jest sen w regularnych godzinach. Częste zarywanie nocy – bardzo niekorzystnie wpływa na ciało oraz mózg. W trakcie snu odbudowują się komórki nerwowe. Komórki nerwowe nieznacznie kurczą się podczas snu, dzięki temu płyn otaczający neurony ma więcej przestrzeni do przepływania między neuronami i łatwiej usuwa toksyna zaburzające pracę mózgu.

Ilość snu potrzebnego określa się na podstawie wieku danej osoby i tak:

  • Dzieci w wieku szkolnym (6-13 lat): 9-11 godzin dziennie,
  • Nastolatki (14-17 lat): 8-10 godzin dziennie,
  • Młodsze osoby dorosłe (18-25 lat): 7-9 godzin.

Dieta:

  • Żelazo: jest nośnikiem tlenu w organizmie, jego odpowiedni poziom zapobiega niedotlenieniu, niedobór żelaza prowadzi do zaburzeń koncentracji (najwięcej żelaza zawierają takie produkty jak wątróbka, czerwone mięso, warzywa strączkowe, kasze, suszone owoce);
  • Fosfor: wpływa na poprawę pamięci, oddziałuje także na nastrój. Zawiera się w serach, mięsie i rybach;
  • Witamina B1(tiamina): wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego, uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych. Najwięcej jej jest w soczewicy czerwonej, nasionach słonecznika, zarodkach pszennych i drożdżach. Niedobór występuje u osób wyczynowo uprawiających sport, osób starszych, u osób pracujących fizycznie lub umysłowo. Jej poziom obniża się przy długotrwałym stresie, nadmiernym spożywaniu kawy, alkoholu i herbaty. Niedobór powoduje: uszkodzeniu nerwów, bóle i skurcze mięśniowe, problemy z pamięcią i koncentracją, zakłócenia równowagi emocjonalnej, oczopląs, uczucie ciągłego zmęczenia.
  • Więcej na temat wpływu witamin i minerałów na pracę mózgu tu: https://www.apteka-melissa.pl/blog/artykul/gdy-pamiec-zawodzi-i-trudno-skupic-mysli,91.html

Bibliografia:

  1. https://www.cognifit.com/pl/science/brain-function
  2. https://www.dormeo.pl/artykuly/mozg-i-jego-funkcje
  3. https://medovita.pl/mozg-czlowieka-jego-budowa-i-funkcje/
  4. http://kognitywistyka.usz.edu.pl/aschetz/wp-content/uploads/sites/3/2016/09/Anatomia-i-poznawcze-funkcje-uk%C5%82adu-nerwowego-2015a.pdf
  5. https://www.nowaera.pl/szkola-srednia-bez-tajemnic/mozg-nastolatka
  6. https://www.wysypiamsie.pl/jak-niedobor-snu-wplywa-na-mozg/

Barbara Górecka – Atkinson