25 maja 2017 roku w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sulechowie odbył się szkolny konkurs na „ Najlepszego Barmana” zorganizowany przez nauczyciela przedmiotów gastronomicznych panią Sylwię Białobrzycką. Była to pierwsza edycja tego konkursu skierowana do uczniów klas gastronomicznych. W tym roku rywalizacja przebiegała pod hasłem ,,Soft drink – drink w blenderze”.
Cele konkursu:
- Szerzenie i propagowanie właściwej sylwetki barmana;
- Kształtowanie prawidłowych technik mieszania napojów;
- Poszerzanie wiedzy z zakresu miksologii napojów bezalkoholowych;
- Szerzenie kultury picia drinków bezalkoholowych;
Z naszej szkoły do udziału w konkursie zgłosiło się bardzo wielu chętnych zarówno z klasy pierwszej, jak i drugich Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Po ostrej selekcji do etapu finałowego zakwalifikowało się 4 uczniów: Kuba Ostrowski 2 TZ, Natalia Snarska 2TZ, Katarzyna Nowak 2TZ, Adam Sarbok 2TZ. Wykonali oni wspaniałe kompozycje napojów z ciekawymi dekoracjami i nazwami drinków.
Napięcie sięgnęło zenitu, kiedy nadeszła pora oceny organoleptycznej, a następnie ogłoszenia wyników. Oceny drinków dokonywała komisja składając się z nauczycieli zawodu tj. Sylwia Białobrzycka, Regina Kaszubska i Urszula Marszewska.
Po burzliwych obradach jury ustaliło następujące miejsca na podium:
- 1 miejsce – Natalia Snarska 2 TZ „ Letnie orzeźwienie”
- 2 miejsce – Katarzyna Nowak 2 TZ – „Pinacolada”
- 3 miejsce – Adam Sarbok 2 TZ – ‘ICE in CoffeBlast”
- 4 miejsce – Kuba Ostrowski 2 TZ – „Bananowa słodycz”
Uczestnictwo w konkursie dało naszym uczniom satysfakcję i zapał do pracy, bo na pewno nie poprzestaną na tym, co już potrafią. Aby realizować się zawodowo trzeba nieustannie się uczyć i podejmować ciągle nowe wyzwania! A więc do zobaczenia za rok.